CÉGALAPÍTÁS info vonal: +36 30 220 1100

info@cegalapitas.net

Az elektronikus cégeljárás

2008. július 1-től mind a bejegyzési eljárásban, mind pedig a változásbejegyzési eljárásban kizárólag elektronikus úton terjeszthető elő kérelem a bírósághoz.

Az elektonikus eljárás azt jelenti, hogy a cégiratokat e-mail útján nyújtja be az ügyvéd a cégbírósághoz, és e-mailen kapja a benyújtást igazoló tanúsítványt, igazolást, bejegyző és változásbejegyző végzést is. Ügyfeleink minden esetben minden cégiratot több példányban kapnak kézhez papír alapú formában az okiratszerkesztést lefolytató ügyvédtől. A cégeljárás minden esetben ügyvédi (vagy közjegyzői) közreműködést igényel.

Valóban egy óra alatt lehet cégem?

„A bejegyzési kérelem elbírálásáról a cégbíróság a bejegyzési kérelem érkezését követő egy munkaórán belül határoz...A kérelem elbírálására nyitva álló határidő számításának kezdő időpontja munkanapokon reggel kilenc óra." (Ctv. 48.§.)

Az ügyfél szempontjából az igazsághoz hozzátartozik az, hogy a cégiratok benyújtásának az is feltétele, hogy az ügyfél átutalással megfizesse az illetéket az Államkincstár részére. Az átutalás és az államkincstár visszaigazolása önmagában legalább két napot vesz igénybe, és a cégiratok csak ezt követően nyújthatók be. Így tehát a cégbejegyzés szükségképpen legalább két napot igénybe vesz.

Az államkincstár visszaigazolása a befizetések megtörténtéről meglehetősen kiszámíthatatlanul történik. Előfordulhat, hogy az átutalást későn indítja az ügyfél, ezért nem másnap, hanem csak harmadnap jelenik meg az erről szóló igazolás. Ha hétvége jön közbe, a befizetési igazolás több napot is késhet, ezáltal hátráltatva az egész bejegyzési eljárást.

Ha valamely munkanap végét harminc perccel megelőzően áll csak rendelkezésre a befizetési igazolás, úgy az 1 munkaórában megállapított ügyintézési határidő a következő munkanapon telik le.

Összefoglalva, általánosságban elmondható, hogy a cégbejegyző végzés kézhezvételéig három-négy is eltelik a cégiratok aláírását követően. Természetesen ennél rövidebb idő a jellemző, van amikor egy nap alatt megtörténik a bejegyzés.

Fontos tudni, hogy a cég már az iratok aláírásával előtársaságként működhet, tehát a bejegyző végzés hiányában is vállalhat kötelezettségeket, jogok alanya lehet.

Egyszerűsített elektronikus cégbejegyzési eljárás keretében az illeték egységesen 15.000.- Ft, kivéve a nyilvánosan működő részvénytársaságot.

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Módosítási kötelezettség 2008. július és december

Az új társasági és cégtörvény

Bejegyzési garancia - egyedülálló az országban

.

Cégtemetők közé jegyezné be a cégét?

Az mno.hu és az index.hu alábbi cikkeiben olvashat a cégtemetőnek nevezett (egyébként cégalapítást is végző) szolgáltató esetéről.

Mi azt valljuk, hogy egy komoly vállalkozó nem kötheti össze a cégét semmilyen szinten ilyen jellegű kétes szolgáltatásokkal, amelyek indokolatlanul az adóhatóság kiemelt célpontjává teszik vállalkozását.

A fapados szolgáltatókat és cégtemetőket leginkább az ingyenes szolgáltatások és pár ezer forintos költségek jellemzik.

Ezek a vállalkozások csak így tudnak ügyfelet szerezni, szakmailag a legtöbb esetben minősíthetetlen az általuk végzett szolgáltatás, a cégeljárás kimenetele kétséges.

Feltérképezték a cégtemetőket (mno.hu)
Ezernyolcszáz cég a Podmaniczky utcában
(index.hu)