Cégalapítás info vonal: +36 30 220 1100

info@cegalapitas.net

45.20 - GÉPJÁRMŰJAVÍTÁS, -KARBANTARTÁS

A környezetvédelmi hatóság előzetes vizsgálatban hozott döntésétől függően környezeti hatásvizsgálatra kötelezett tevékenységek:

- közútigépjármű-javító telep 20 db egy időben javítható gépjárműtől.

A tevékenységhez külön engedély szükséges!

A tevékenységhez bejelentés NEM szükséges!

Engedélyező hatóság: A területileg illetékes - környezetvédelmi és természetvédelmi hatóság engedélye. Területi környezetvédelmi és természetvédelmi hatóságként megyei illetékességgel - e bekezdésben foglalt kivétellel - a megyei kormányhivatal jár el. Budapest főváros és Pest megye területére kiterjedő illetékességgel a Pest Megyei Kormányhivatal ár el. A környezetvédelmi hatáskörben eljáró megyei kormányhivatal (a továbbiakban: területi környezetvédelmi hatóság) és a természetvédelmi hatáskörben eljáró megyei kormányhivatal (a továbbiakban: területi természetvédelmi hatóság), (a továbbiakban együtt: a területi környezetvédelmi és természetvédelmi hatóság) különös illetékességgel a 71/2015. (III. 30.) Korm. rendelet 3. melléklet szerinti esetekben jár el.

Engedélyt előíró jogforrás: 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet

71/2015. (III. 30.) Korm. rendelet

Szolgáltatás piacfelügeleti hatóság által vezetett internetes nyilvántartás: https://www.kormanyhivatal.hu/hu

Bejelentéssel gyakorolható gazdasági tevékenység megnevezése: Gépjárműjavítás, -karbantartás

Bejelentést fogadó hatóság megnevezése: Az ipari tevékenység - a határon átnyúló szolgáltató tevékenység kivételével - csak a külön jogszabály szerinti telken, építményben vagy építményen belül önálló rendeltetési egységben (a továbbiakban együtt: telep) folytatható.

A tevékenység megkezdésére irányuló szándék bejelentését követően folytatható

a) az 57/2013. (II. 27.) Korm. rendelet (továbbiakban: R.) 1. mellékletben meghatározott ipari tevékenység

Bejelentést előíró jogforrás:

b) az R: 2. mellékletben meghatározott ipari tevékenység

ba) a külön jogszabályban ipari területként meghatározott területen, valamint

bb) nem ipari területen akkor, ha a telepként szolgáló építmény vagy építményben az önálló rendeltetési egység a tevékenység végzésének megfelelő rendeltetésre 6 hónapnál nem régebbi jogerős használatbavételi engedéllyel vagy tudomásulvétellel, illetve fennmaradási egyben használatbavételi engedéllyel rendelkezik.

Bejelentéshez kötött ipari tevékenység esetében az ipari tevékenység folytatója az ipari tevékenység megkezdését megelőzően az R. 3. mellékletben meghatározott adattartalmú formanyomtatványon köteles a telep fekvése szerint illetékes település, Budapesten a kerületi önkormányzat jegyzőjénél, a Fővárosi Önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület tekintetében a fővárosi főjegyzőnél (a továbbiakban: jegyző) írásban bejelenteni a folytatni kívánt ipari tevékenységet.

A jegyző az általa vezetett nyilvántartást az interneten közzéteszi.

Az R. 1. és 2. mellékletben meghatározott ipari tevékenységek tartalmára vonatkozóan a gazdasági tevékenységek egységes ágazati osztályozási rendszerében foglalt tartalmi meghatározások az irányadóak.

Szolgáltatás piacfelügeleti hatóság által vezetett internetes nyilvántartás: 57/2013. (II. 27.) Korm. rendelet

Bejelentéssel gyakorolható gazdasági tevékenység megnevezése: A járműfenntartó tevékenység végzésére irányuló szándékot a közlekedési hatóság részére be kell jelenteni.

Bejelentést fogadó hatóság megnevezése: A bejelentésnek tartalmaznia kell:

a) a bejelentő nevét, székhelyét, és telephelyének (telephelyeinek) címét, a folytatni kívánt járműfenntartó tevékenység megnevezését,

b) telephelyenként az ott végzett járműfenntartó tevékenységnek az 1/1990. (IX. 29.) KHVM rendelet 1. számú mellékletben foglalt tevékenységfajták (résztevékenységek) szerinti megjelölését (leírását),

c) azt, hogy a járműfenntartó tevékenységet szolgáltatásként, vagy saját üzemeltetésű járműveken, esetleg mindkét vonatkozásban végzi-e,

d) az 1/1990. (IX. 29.) KHVM rendelet 1. számú melléklet 15. pontjában meghatározott járműfenntartó tevékenységre a rendeletben megállapított feltételeknek való megfelelőséget igazoló - a mérésügyi és műszaki biztonsági hatóság által kiadott - szakvéleményt,

e) az 1/1990. (IX. 29.) KHVM rendelet 1. számú melléklet 19. pontja szerinti járműbontó tevékenység végzése esetében a környezetvédelmi hatóság által kiadott veszélyes hulladékkezelésre feljogosító engedélyének adatait, amennyiben a bejelentést nem a veszélyes hulladékkezelési tevékenység engedélyezése iránti kérelemmel egyidejűleg teszik meg.

A közlekedési hatóság a bejelentett adatokról nyilvántartást vezet.

Közúti gépjármű-közlekedési hatóságként a megyeszékhely szerinti járási (fővárosi kerületi) hivatal, Pest megyében az Érdi Járási Hivatal, Budapest fővárosban Budapest Főváros Kormányhivatalának III. Kerületi Hivatala jár el

- a gépjárműfenntartó szervezetek bejelentésének nyilvántartásba vétele.

Bejelentést előíró jogforrás: 1/1990. (IX. 29.) KHVM rendelet

382/2016. (XII. 2.) Korm. rendelet

Szolgáltatás piacfelügeleti hatóság által vezetett internetes nyilvántartás: https://www.kormanyhivatal.hu/hu

Bejelentéssel gyakorolható gazdasági tevékenység megnevezése: Fluortartalmú üvegházhatású gázokkal kapcsolatos (egyes meghatározott) tevékenységek.

Bejelentést fogadó hatóság megnevezése: Minden olyan vállalkozás, amely fluortartalmú üvegházhatású gázokkal kapcsolatos tevékenységet végez, az 517/2014/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet hatálya alá tartozó gázt tartalmazó hűtőkört, terméket, berendezést gyárt, az 517/2014/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet hatálya alá tartozó gázt gyárt, ártalmatlanít, regenerál, valamint az 517/2014/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet szerinti egyéb tevékenységet végez, köteles

a) a klímavédelemért felelős hatóság által üzemeltetett adatbázisban regisztrálni,

b) adatszolgáltatási és jelentéstételi kötelezettségének eleget tenni - a 2007. évi LX. törvény(továbbiakban: Törvény) 10/G. §-ban és az e törvény végrehajtására kiadott kormányrendeletben meghatározott adattartalommal és módon -, továbbá

c) a regisztrációt követően az éves klímavédelmi felügyeleti díjfizetési kötelezettségének eleget tenni az adatbázisban rögzített - a Törvény 10/C. § (5) bekezdés a)-d) pontjában - meghatározott tevékenységi kategória után a tevékenységi kategória érvényességi ideje alatt.

A Kormány - a 14/2015. (II. 10.) Korm. rendelet (2)-(4) és a (7)-(10) bekezdésben foglaltak kivételével - klímavédelemért felelős hatóságként országos illetékességgel az energiapolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium - hatósági ügyek tekintetében nem utasítható - szervezeti egységét, a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságot jelöli ki.

A hatóság a fluortartalmú üvegházhatású gázokkal és az ózonréteget lebontó anyagokkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 14/2015. (II. 10.) Korm. rendelet 5. § (1) bekezdése szerinti Klímagáz adatbázis önálló részeként vezeti az Ügkr. tv. 31/B. § (1) bekezdése szerinti elektronikus rendszert (ETS rendszer).

Bejelentést előíró jogforrás: 2007. évi LX. törvény

14/2015. (II. 10.) Korm. rendelet

Szolgáltatás piacfelügeleti hatóság által vezetett internetes nyilvántartás: http://nkvh.kormany.hu

Magyarország területén menetíró készülék szerelése, ahol

- analóg menetíró készülék: olyan menetíró készülék, amely ezzel a rendelettel összhangban adatrögzítő lapot használ

Engedélyező hatóság:

- digitális menetíró készülék: olyan menetíró készülék, amely ezzel a rendelettel összhangban tachográf-kártyát használ.

Engedélyt előíró jogforrás: A menetíró szerelőműhelyek engedélyezése és nyilvántartása

Menetíró készülék szerelése csak a közlekedési hatóság által kiadott, menetíró szerelőműhely üzemeltetésére vonatkozó tevékenységi engedéllyel (a továbbiakban: műhelyengedély) rendelkező gépjárműfenntartó nevében végezhető.

Műhelyengedély jogosíthat

a) analóg menetíró készülék szerelésére,

b) digitális menetíró készülék szerelésére,

c) az a)-b) pontok szerinti tevékenységre együttesen.

A közlekedési hatóság a műhelyengedélyt kiadja a kérelmezőnek, ha az teljesíti

a) a menetíró készülék szerelését végző menetíró szerelőműhelyekre vonatkozó személyi és tárgyi feltételeket, valamint

b) az egyes veszélyes tevékenységek biztonsági követelményeiről szóló szabályzatok kiadásáról szóló jogszabályokban foglaltakat.

A műhelyengedély tartalmazza:

a) a menetíró szerelőműhely üzemeltetője

aa) megnevezését,

ab) székhelyének címét,

ac) menetíró készülék szerelésére feljogosított telephelyének címét,

ad) elektronikus levelezési címét, valamint

ae) a képviseletére jogosult személy nevét

Bejelentéssel gyakorolható gazdasági tevékenység megnevezése:

b) a szerelt menetíró készülék működési elvét (analóg, digitális vagy mindkettő)

Bejelentést fogadó hatóság megnevezése:

c) a közlekedési hatóság által működtetett információs rendszerben nyilvántartásra kerülő adatokkal kapcsolatos, a menetíró szerelőműhely által történő adatszolgáltatás módját és az adatok körét

Bejelentést előíró jogforrás:

d) a műhely által alkalmazott jeleket és elektronikus biztonsági adatokat.

Közúti gépjármű-közlekedési hatóságként a megyeszékhely szerinti járási (fővárosi kerületi) hivatal, Pest megyében az Érdi Járási Hivatal, Budapest fővárosban Budapest Főváros Kormányhivatalának III. Kerületi Hivatala jár.

Szolgáltatás piacfelügeleti hatóság által vezetett internetes nyilvántartás: 75/2016. (XII. 29.) NFM rendelet

382/2016. (XII. 2.) Korm. rendelet

Vissza a listához

Cégalapítás online