Cégalapítás info vonal: +36 30 220 1100

info@cegalapitas.net

Cégmódosítás egyszerűsített elektronikus eljárásban

Cikkünkből megismerheti a cégmódosítás menetét, részeit illetve szabályait, hogy saját cégénél is problémamnetesen tudja intézi.

Az eljárások illeték és közzétételi költségét feltüntettük. Ha kérdése van, vagy a munkadíjra vonatkozóan ajánlatot kér, kérjük írjon e-mailt az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre, vagy hívja információs vonalunkat a 06 30 220-1100-es telefonszámon.

Tartalom:

>Tőkeleszállítás

>Üzletrész átruházás

>Cégnév módosítás

>Vezető tisztségviselőket érintő változások

>Székhely, telephely, fióktelep módosítás

>Átalakulás

>Tevékenységi kör bővítés, módosítás

>Egyéb, a cégjegyzéket érintő változások

 

cegalapitasnet banner

A legjobb ajánlat az interneten!
Kft. alapítás illetékmentesen, könyveléssel ingyenesen, vagy könyvelés nélkül villámgyorsan, kedvező áron! Adatok megadása itt.


Tőkeleszállítás

A társaság jegyzett tőkéjének leszállításakor közleményt kell közzétenni a cégközlönyben, amelyben fel kell hívni az esetleges hitelezők figyelmét a tőkeleszállítás tényére. (Ez akkor is kötelező, ha a társaságnak nincs ismert hitelezője) A cégmódosítás keretében végrehajtandó eljárásban tapasztalt szakjogászok segítenek Önnek a gördülékeny lebonyolításban. 

Tőkeleszállítás könyvelése

Figyelemmel kell lenni arra, hogy Kft. esetében egy tag minimális törzsbetétje nem lehet kevesebb 100 ezer forintnál. A cégközlönyben történő kétszeres közzététel miatt az eljárás nem olyan gyors mint más cégmódosítások, mert a közlöny az első megjelenést is általában a benyújtást követő második héten teljesíti. 

A közzétételi közleményekért 30 ezer forintot kell fizetni, ezen felül az eljárás illetékköltsége (Kft. esetén) 40.000.- forint, és az igazságügyi minisztériumnak további 3.000.-Ft közzétételi díj is fizetendő. Egyéb társasági formáknál az illeték mértéke különböző, kérjük érdeklődjön kollégáinknál.

Üzletrész átruházás (cég eladás, vásárlás)

A társasági üzletrész akár teljes egészében, akár az üzletrész felosztás útján létrejött egy rész tekintetében is átruházható egy másik társasági tagra, vagy kívülálló személyre. 

Figyelemmel kell lenni arra, hogy a létesítő okirat előírja-e a taggyűlés beleegyezését az üzletrész átruházásához, illetve a tagokat és a társaságot megillető elővásárlási jogra, és arra, hogy az üzletrész átruházás tekintetében a befolyásszerzés milyen mértékű lesz. 

Üzletrész átruházás illetéke

Az üzletrész átruházás illetéke 75%-os befolyásszerzés esetén 50 ezer forint, ez alatt csak 15 ezer forint. Irodáinkban teljes körű okirat szerkesztést vállalunk, a taggyűlési jegyzőkönyvet és az üzletrész átruházási szerződéseket is elkészítjük. A társaság saját üzletrészét is megvásárolhatja, ha a cég létesítő okirata ezt megengedi.

Üzletrész átruházás helyes útja

Felhívjuk figyelmét, hogy az üzletrészek átruházásánál nagyon fontos a megfelelő jogi kioktatás, sokan abban a hiszemben ruházzák át üzletrészüket, hogy ezáltal véglegesen mentesültek az ahhoz esetlegesen kapcsolódó törvényi helytállási kötelezettségük alól. 

Sok vállalkozást lehet találni az interneten, akik cég eladás címszóval garanciát vállalnak azért, hogy adósságal is terhelt cégeket átvesznek. Vigyázzon ezzel! Többnyire az ilyen vállalkozások közreműködésének "köszönhetik" évente több ezren, hogy közokirathamisítás és adócsalás tárgyában büntetőeljárás indul ellenük, amely többnyire szabadságvesztéssel fenyeget. 

A cegalapitas.net-en minden ügyvéd ellenőrzötten a jogszabályoknak megfelelően végzi közreműködését, amely kiterjed az ügyfél azonosítási kötelezettségekre és a pénzmosás megelőzéséről szóló törvény által előírt kötelezettségekre is.

Cégnév módosítás

A társaság cégelnevezésének módosításakor ugyanazon jogszabályi előírásokat kell figyelembe venni, mint az alakuló társaság cégnevének megválasztásánál. Az egy betű eltérés, vagy hangzásbeli hasonlóság is kizáró ok. A cég vezérszava nem egyezhet, de nem is hasonlíthat a már bejegyzett társaságok cégelnevezéséhez. A cégnév ellenőrzésére kiválóan alkalmas a www.e-cegjegyzek.hu internetes oldal. 

Cégnév módosítása a cegalapitas.net-el

Ha hasonlóság áll fenn, kérje kollégáink segítségét a cégnév kiválasztásánál. Több száz sikeresen lefolytatott cégeljárás után tapasztalt kollégáink a bírói gyakorlatot is oly mértékben megismerték, hogy a kiválasztott cégnév hasonlóságát egy konkrét esetben is meg tudják állapítani, így nem kockáztatjuk a kérelem elutasítását. 

Cégnév változtatás költsége

A változásbejegyzési eljárás illetékköltsége 15.000.- forint, ezen felül az igazságügyi minisztériumnak 3.000.-Ft közzétételi díj fizetendő. A módosítással egyidejűleg minden olyan cégiratot módosítunk, amelyben a cégnév szerepel, beleértve a cégaláírási nyilatkozatot is.

Vezető tisztségviselőket érintő változások

Ha a társaság ügyvezetőjének (igazgatójának), felügyelőbizottsági tagjának stb. megbízatása lejárt és azt a tagok (részvényesek) meg kívánjuk hosszabbítani, vagy a társaság új ügyvezetőt választ, úgy ezt a tényt a cégnyilvántartásban is fel kell tüntetni.

Változásbejegyzési eljárás

A változásbejegyzési eljárás illetékköltsége 15.000.- forint, ezen felül az igazságügyi minisztériumnak 3.000.-Ft közzétételi díj fizetendő. Irodánkban elkészítjük a képviseletre jogosult személy cégaláírási nyilatkozatát is, tetszőleges példányszámban.

Székhely, telephely, fióktelep módosítás

Ha a társaságban székhely módosítás zajlik le, úgy azt kötelesek a tulajdonosok 30 napon belül a cégnyilvántartásba bejelenteni. A kérelmet csak jogi képviselő útján lehet benyújtani, amelyet jogász kollégáink szakszerűen és gyorsan el tudnak készíteni. 

Székhely módosítás másik megyébe

Ha a társaság székhelye más megyébe kerül át, akkor a cégbíróság az iratokat átteszi az új székhely szerint illetékes cégbíróságra. Ebben az esetben az eljárás nem fejeződik be egy két nap alatt, mert az áttételt elrendelő végzéssel szemben külön fellebbezésnek van helye. 

Ilyen esetekben nem ritkán 30 napot is igénybe vesz az eljárás. A székhelyként használni kívánt ingatlan tulajdonosa (és ha van: haszonélvezője) írásos hozzájárulása nélkül nem lehet a székhelyet (telephelyet, fióktelepet) a cégnyilvántartásba bejegyezni. 

Jelzálogos ingatlan mint székhely

Gyakran felmerülő kérdés, hogy jelzáloggal terhelt ingatlant lehet-e székhely céljára rendelkezésre bocsátani. Nincs akadálya ennek, hiszen a jelzálog esetén a zálog a kötelezett birtokában marad, és rendelkezési joga nincs olyan mértékben korlátozva, hogy egy gazdasági társaság székhelyéül rendelkezésre bocsássa az ingatlant. 

A székhely céljára történő használatba vétel ugyanis nem keletkeztet tulajdoni igényt a társaság részére, és az ingatlanra vezetett esetleges végrehajtást tűrni köteles a társaság. (Természetesen a társaságnak a székhelyen tárolt ingóságai nem vonhatók ilyen esetben végrehajtás alá.)

Átalakulás más társasági formába

Tekintettel arra, hogy a gazdasági társaságok átalakulása egyben egy új cég létrehozására irányuló eljárás is, és a szabályozás igen összetett, ezzel a témával külön fejezetben foglalkozunk. Kattintson ide: Átalakulás

Tevékenységi kör módosítás, bővítés

A gazdasági társaságok tevékenységi köreinek módosítását már nem csak a cégbíróságon lehet bejelenteni, hanem az adóhatóságnál is, és ez az eljárás díjmentes. Kérje könyvelője segítségét az adatok on-line továbbításához. 

A főtevékenységnek nem minősülő tevékenységi körének megváltoztatásáról a legfőbb szerv egyszerű szótöbbséggel hoz határozatot, míg a főtevékenység megváltozásához háromnegyedes szótöbbség szükséges. 

Főtevékenység módosítása

Főtevékenység változása esetén a társasági szerződés dokumentumban (létesítő okiratban) is át kell vezetni a változást, amely illetékmentesen, de ügyvéd közreműködésével végezhető el. 

Bizonyos esetekben, például pénzügyi szolgáltatásnál a pénzintézetek írják elő a vállalkozások számára, gépjármű kiskereskedelem esetén az illetékkedvezmény feltétele, hogy a megfelelő tevékenységi kör feltüntetésre kerüljön. Az eljárás nemcsak illeték, de közzétételi díj mentes is.

Egyéb, a cégjegyzéket érintő változások

Ügyvezető megbízatásának meghosszabbítása, cég honlap címének, email címének bejelentése és módosítása stb, minden olyan adatra vonatkozó módosítást be kell jelenteni a cégbíróságnak (változásbejegyzési eljárás keretében), amely a cégjegyzékben megjelenik. 

Általában 30 napos határidőt szab a cégtörvény. Ha nem biztos benne, hogy a cégnél kívánt változást be kell-e jelenteni a cégbíróságnak, kérje kollégáink tanácsát. Irodáink elérhetőségeit ide kattintva találja meg.


ÚJ: Az én cégemet is érinti a kötelező cégmódosítás?

Gyakori kérdések cégmódosítás témakörben

 

Kapcsolat

Amennyiben bővebb információra van szüksége, forduljon kollégáinkhoz az info@cegalapitas.net címen.

Nincs már szüksége a cégre?

Adja át az üzletrészt. Irodáinkban sokan érdeklődnek átvehető cég iránt. Az üzletrész átruházásával a legegyszerűbb és leggyorsabb módon válhat meg a szükségtelen cégtől. Kizárólag tartozásmentes, ÁFA körbe tartozó cégek átruhzásában tudunk segíteni. Küldjön e-mailt az info@cegalapitas.net címre. 

Irodáink országszerte:

Ügyvédeink elérhetőségei

Ügyvédet keresünk

Bács Kiskun Megye, Borsod Megye, Vas Megye, Veszprém Megye és Zala Megye területre ügyfeleink kiszolgálására együttműködő ügyvédet keresünk! Amennyiben Ön ügyvéd, várjuk jelentkezését az info@cegalapitas.net címen. Egy megyére vonatkozóan csak egy ügyvéddel kívánunk megállapodást kötni. 

 

 

Cégtemetők közé jegyezné be a cégét?

Az mno.hu és az index.hu alábbi cikkeiben olvashat a cégtemetőnek nevezett (egyébként cégalapítást is végző) szolgáltató esetéről.

Mi azt valljuk, hogy egy komoly vállalkozó nem kötheti össze a cégét semmilyen szinten ilyen jellegű kétes szolgáltatásokkal, amelyek indokolatlanul az adóhatóság kiemelt célpontjává teszik vállalkozását.

A fapados szolgáltatókat és cégtemetőket leginkább az ingyenes szolgáltatások és pár ezer forintos költségek jellemzik.

Ezek a vállalkozások csak így tudnak ügyfelet szerezni, szakmailag a legtöbb esetben minősíthetetlen az általuk végzett szolgáltatás, a cégeljárás kimenetele kétséges.

Feltérképezték a cégtemetőket (mno.hu)
Ezernyolcszáz cég a Podmaniczky utcában
(index.hu)