Cégalapítás info vonal: +36 30 220 1100

info@cegalapitas.net

TEÁOR kereséshez írja be a TEÁOR kódot vagy a keresett kifejezést!

7990 teáor - Egyéb foglalás

Ebbe a szakágazatba tartozik:
- az utazással kapcsolatos egyéb szolgáltatások:
- közlekedés, szálláshely, étkezés, autókölcsönzés, szórakozási és sportlehetőségek stb. foglalása
- az időmegosztásos (time share) csereüdülés, üdülési jog cseréje
- a jegyértékesítés színházi, sport- és egyéb szabadidős, szórakoztatási eseményre
- a turistasegítő szolgálat
- utazási információk nyújtása
- idegenvezetés
- az utazási promóció

Nem ebbe a szakágazatba tartozik:
- az utazásközvetítés, utazásszervezés, lásd: 7911, 7912
- a rendezvények, mint pl találkozók, ülések, konferenciák, kongresszusok szervezése és lebonyolítása, lásd: 8230

---

Utazással kapcsolatos egyéb szolgáltatások tevékenysége

A 7990 teáor utazásokkal kapcsolatos egyéb szolgáltatások munkakör magában foglalja azokat a specializált tevékenységeket, amelyek közé tartozik például a turistasegítő szolgálat, utazási információk nyújtása vagy idegenvezetés. A munkakör célja, hogy megkönnyítse és gazdagítsa az utazók élményeit, figyelembe véve egyéni igényeiket, és hozzájárulva egy zökkenőmentes és emlékezetes utazási élményhez.

4391 teáor - Tetőfedés, tetőszerkezet-építés

Ebbe a szakágazatba tartozik:
- a tetőszerkezet-építés
- a tetőfedés, eső- és ereszcsatorna létesítése

Nem ebbe a szakágazatba tartozik:
- az építőipari gépek és eszközök kölcsönzése személyzet nélkül, lásd: 7732

---

Tetőfedés, tetőszerkezet építés tevékenysége

A 4391 teáor munkakör magában foglalja a tetők tervezését, építését és felújítását. A munka tartalmazza a megfelelő anyagok és szerkezeti elemek kiválasztását, a tetők szigetelését és vízszigetelését, a tetőszerkezetek felépítését, valamint a tetőfedő anyagok, például cserép, lemez vagy egyéb fedőanyagok elhelyezését. 

A tetőfedés, tetőszerkezet építés célja egy erős, tartós és időjárásnak ellenálló tető létrehozása, amely összhangban áll az épület többi részével és megfelel az építési előírásoknak és szabványoknak.

8129 teáor - Egyéb takarítás

Ebbe a szakágazatba tartozik:
- az úszómedence tisztítása, fenntartása
- a vonat, busz, repülő stb. takarítása
- a szárazföldi és tengeri tartályok belső tisztítása
- a fertőtlenítés és kártevőirtás
- az üvegtisztítás
- az utcaseprés, locsolás, hó- és jégeltakarítás
- a m.n.s egyéb takarítási tevékenység

Nem ebbe a szakágazatba tartozik:
- a mezőgazdasági kártevők irtása, lásd: 0161
- az autómosás és -takarítás, lásd: 4520

---

A 8129 teáor egyéb takarítás munkakör magában foglalja a speciális vagy nem szokványos takarítási feladatok elvégzését, amelyek túlmutathatnak az általános épülettakarításon. Ez magában foglalhatja például az úszómedencék tisztítását, a vonat, busz, repülő takarítását, üvegtisztítást stb.

A munkakör célja, hogy a kijelölt területek és tárgyak megfelelő tisztasági és higiéniai állapotban maradjanak.

8121 teáor - Általános épülettakarítás

Ebbe a szakágazatba tartozik:
- az összes épülettípus általános (nem speciális) takarítása, mint pl.:
- irodák
- házak és apartmanok
- gyárak
- üzletek
- az intézmények és egyéb üzleti és szakmai helyiségek, valamint több lakásból álló lakóépületek általános (nem speciális) takarítása

Ezek főleg belső takarítási tevékenységek, de magukban foglalhatják a hozzájuk tartozó külső épületrészek, mint pl. ablakok és átjárók, függőfolyosók takarítását is.

Ebbe a szakágazatba tartozik - magyar kiegészítés:
- a takarítás háztartásoknál
- az "ezermester" munkák elvégzése háztartásoknál, mint pl. szivárgó WC javítása, világító testek cseréje stb.

Nem ebbe a szakágazatba tartozik:
- a speciális belső takarítás, mint pl ablaktisztítás, kéménytisztítás, tűzhely-, kályha-, kazán-, szemétégető-, bojler-, szellőzőcső-, elszívó egységek tisztítása, lásd: 8122

---

Épülettakarítás tevékenysége

Az általános épülettakarítás 8121 teáor munkakör magában foglalja például az irodák, üzletek, házak stb. belső tereinek tisztán tartását és karbantartását. A takarító feladatok közé tartozik a padlók porszívózása és felmosása, az ablakok tisztítása, a por eltávolítása a felületekről, a fürdőszobák és a konyhák tisztítása, valamint egyéb specifikus feladatok, amelyek az adott épület sajátosságaihoz kapcsolódnak. A munka célja az épületek higiénikus és rendezett állapotának fenntartása.

 

HOVÁ TARTOZIK A TEVÉKENYSÉGEM?

Amennyiben nem tudja meghatározni, hogy a végezni kívánt tevékenység mely TEÁOR kategóriába tartozik, javasoljuk, hogy keresse a Központi Statisztikai Hivatalt, portálunk szakértői ugyanis cégeljárási kérdésekben tudnak segíteni. Egyéni vállalkozásokkal nem foglalkozunk.


TEVÉKENYSÉGI ENGEDÉLY

Ha jogszabály valamely gazdasági tevékenység gyakorlását hatósági engedélyhez köti, a társaság e tevékenységet a jogerős hatósági engedély alapján kezdheti meg. 

Jogszabály által képesítéshez kötött tevékenységet a gazdasági társaság akkor végezhet, ha az e tevékenységben személyes közreműködést vállaló tagja, vagy a társasággal munkavégzésre irányuló polgári jogi vagy munkajogi jogviszonyban álló legalább egy személy a képesítési követelménynek megfelel.

TEVÉKENYSÉG BEJEGYZÉSE / MÓDOSÍTÁSA / BŐVÍTÉSE

A bejegyzési kérelem benyújtásakor a cég köteles megjelölni főtevékenységét és további tevékenységi köreit azok mindenkor hatályos TEÁOR nómenklatúra szerinti megjelölésével. A cégbíróság a cég bejegyzésekor elektronikus úton értesíti az állami adóhatóságot a cég főtevékenységéről és további tevékenységi köreiről.

A cégbíróság az adóhatóság elektronikus értesítése alapján, hivatalból jegyzi be a cég főtevékenységének és további tevékenységi köreinek változásait, a mindenkor hatályos TEÁOR nómenklatúra szerinti megjelöléssel. Az adat bejegyzése és közzététele automatikusan történik meg, tehát a bejegyzést nem cégmódosítás keretében, hanem a NAV-hoz történő bejelentéssel kell elvégezni. 

A társaság főtevékenységnek nem minősülő tevékenységi körének megváltoztatásáról a legfőbb szerv egyszerű szótöbbséggel hoz határozatot.

Ha a létesítő okirat módosítása kizárólag a cég tevékenységi körét érinti - kivéve ha az a cég létesítő okiratbeli főtevénységének változása -, nem szükséges változásbejegyzési kérelem benyújtása, hanem a cég a létesítő okirat módosításáról szóló okiratot a következő változásbejegyzési kérelem mellékleteként köteles benyújtani és a kérelemhez csatolandó egységes szerkezetbe foglalt létesítő okiratban kell átvezetnie a cég tevékenységét érintő változást is.Cégtemetők közé jegyezné be a cégét?

Az mno.hu és az index.hu alábbi cikkeiben olvashat a cégtemetőnek nevezett (egyébként cégalapítást is végző) szolgáltató esetéről.

Mi azt valljuk, hogy egy komoly vállalkozó nem kötheti össze a cégét semmilyen szinten ilyen jellegű kétes szolgáltatásokkal, amelyek indokolatlanul az adóhatóság kiemelt célpontjává teszik vállalkozását.

A fapados szolgáltatókat és cégtemetőket leginkább az ingyenes szolgáltatások és pár ezer forintos költségek jellemzik.

Ezek a vállalkozások csak így tudnak ügyfelet szerezni, szakmailag a legtöbb esetben minősíthetetlen az általuk végzett szolgáltatás, a cégeljárás kimenetele kétséges.

Feltérképezték a cégtemetőket (mno.hu)
Ezernyolcszáz cég a Podmaniczky utcában
(index.hu)