Cégalapítás info vonal: +36 30 220 1100

info@cegalapitas.net

467203 - Befektetési arany nagykereskedelme

Ebbe a tételbe tartozik:
- a befektetési arany nagykereskedelme
Nem ebbe a tételbe tartozik:
- az arany és más nemesfém nagykereskedelme, lásd: 467201 - Fém-, érc-nagykereskedelem m.n.s.

Engedélyköteles a tevékenység?

A tevékenységhez külön engedély NEM szükséges!

A tevékenységhez bejelentés szükséges!

Bejelentéssel gyakorolható gazdasági tevékenység megnevezése: A nemesfém tárgyak és egyéb tárgyak forgalmazására irányuló kereskedelmi tevékenység:

Aranytárgy: az aranyból vagy az arany és más fémek ötvözetéből készült tárgy, ha a tárgy nemesfémtartalma az 508/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet 1. mellékletben foglalt, az aranytárgyra meghatározott legkisebb finomsági fokot eléri.

Finomsági fok: az a mérőszám, amely megmutatja, hogy a nemesfém tárgy minden 1000 grammjában hány gramm nemesfém van:

aranytárgy 916 ezrelék

aranytárgy 750 ezrelék

aranytárgy 585 ezrelék

aranytárgy 375 ezrelék

Bejelentést fogadó hatóság megnevezése: A nemesfém tárgyak készítésére, javítására és árverésére irányuló tevékenység - a muzeális intézményben munkaköri kötelességeként nemesfém tárgyak műtárgyvédelmével foglalkozó restaurátor tevékenysége kivételével - a nemesfémvizsgáló és -hitelesítő hatóságnál tett bejelentés alapján kezdhető meg.

A nemesfém tárgyak, valamint a nemesfémek más fémekkel való ötvözeteiből készült ékszerek, díszműáruk és egyéb tárgyak készítésére, javítására, árverésére irányuló tevékenységre vonatkozó, továbbá az ilyen tárgyak forgalmazására irányuló kereskedelmi tevékenységre vonatkozó bejelentésnek - a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló 2009. évi LXXVI. törvény (a továbbiakban: Szolgtv.) 22. § (1) bekezdésében meghatározottakon túl - tartalmaznia kell

a) a vállalkozás adószámát, cégjegyzékszámát, illetve az egyéni vállalkozó nyilvántartási számát,

b) a vállalkozás magyarországi telephelyének, műhelyének címét, ahol a rendelet hatálya alá tartozó tevékenységet kíván folytatni, illetve forgalmazás esetében a d) pontban meghatározott folytatni kívánt tevékenység címét,

c) a vállalkozás elektronikus levelezési címét, valamint telefonszámát,

d) kereskedelmi tevékenység esetében a bejelentő által folytatni kívánt kereskedelmi tevékenység formáját a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény (a továbbiakban: Kertv.) 3. § (4) bekezdése szerint.

A bejelentés benyújtásával egyidejűleg a vállalkozásnak harminc napnál nem régebben kiállított közokirattal igazolnia kell azt, hogy nincs az adózás rendjéről szóló törvény szerinti köztartozása, kivéve, ha szerepel a köztartozásmentes adózói adatbázisban.

Ha a vállalkozás megfelel az e rendeletben előírt követelményeknek, a nemesfémvizsgáló és -hitelesítő hatóság, illetve a kereskedelmi hatóság (a továbbiakban együtt: hatóság) a vállalkozást hivatalból nyilvántartásba veszi. A nyilvántartás tartalmazza

a) a nyilvántartásba vétel számát,

b) a bejelentés, illetve a nyilvántartásba vétel időpontját,

c) a vállalkozás nevét, vezető tisztségviselőinek a nevét,

d) a vállalkozás tevékenységét,

e) a vállalkozás adószámát, cégjegyzékszámát, illetve egyéni vállalkozói nyilvántartási számát,

f) a vállalkozás székhelyét, azon magyarországi telephelyének, műhelyének címét, ahol a rendelet hatálya alá tartozó tevékenységet folytat,

g) a vállalkozás elektronikus levelezési címét, valamint telefonszámát,

h) az engedélyezett névjeladatát,

i) a hatósági ellenőrzés megállapításait, valamint

j) a nyilvántartásból való törlés tényét és annak időpontját.

A Kormány a Budapest Főváros Kormányhivatalát országos illetékességű kereskedelmi hatóságként jelöli ki.

Budapest Főváros Kormányhivatala kereskedelmi hatóságként jár el:

- a nemesfémből készült ékszer, díszműáru és egyéb tárgy forgalmazására irányuló eljárásokban.

Bejelentést előíró jogforrás: 508/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet

365/2016. (XI. 29.) Korm. rendelet

Szolgáltatás piacfelügeleti hatóság által vezetett internetes nyilvántartás: https://www.kormanyhivatal.hu/hu/budapest/szervezeti-egyseg/kereskedelmi-haditechnikai-exportellenorzesi-es-nemesfemhitelesitesi-foosztaly

Cégtemetők közé jegyezné be a cégét?

Az mno.hu és az index.hu alábbi cikkeiben olvashat a cégtemetőnek nevezett (egyébként cégalapítást is végző) szolgáltató esetéről.

Mi azt valljuk, hogy egy komoly vállalkozó nem kötheti össze a cégét semmilyen szinten ilyen jellegű kétes szolgáltatásokkal, amelyek indokolatlanul az adóhatóság kiemelt célpontjává teszik vállalkozását.

A fapados szolgáltatókat és cégtemetőket leginkább az ingyenes szolgáltatások és pár ezer forintos költségek jellemzik.

Ezek a vállalkozások csak így tudnak ügyfelet szerezni, szakmailag a legtöbb esetben minősíthetetlen az általuk végzett szolgáltatás, a cégeljárás kimenetele kétséges.

Feltérképezték a cégtemetőket (mno.hu)
Ezernyolcszáz cég a Podmaniczky utcában
(index.hu)