Cégalapítás info vonal: +36 30 220 1100

info@cegalapitas.net

532001 - Futárpostai tevékenység

Ebbe a tételbe tartozik:
- a levelek, levélszerű kisebb küldemények és csomagok felvétele, szortírozása, szállítása és kikézbesítése (belföldi vagy nemzetközi), ha azt nem egyetemes kötelezettség keretében végzik; a szállítás történhet egy- vagy többféle szállítási mód igénybevételével, saját tulajdonú szállítóeszközzel vagy akár tömegközlekedés használatával is (lásd lábjegyzet)
- a kerékpáros és motoros futárszolgálat
Lábjegyzet: Ezek a tevékenységek a 2012. CLIX. a postai szolgáltatásokról szóló törvény értelmében bejelentéskötelesek.
Nem ebbe a tételbe tartozik:
- az áruszállítás, lásd: (a szállítás módja szerint) 4941 szakágazat, 502001 - Tengeri áruszállítás, 504001 - Belvízi áruszállítás, 512101 - Légi áruszállítás Menetrendszerű légi áruszállítás, 512102 - Nem menetrendszerű légi teherszállítás

Engedélyköteles a tevékenység?

A tevékenységhez külön engedély NEM szükséges!

A tevékenységhez bejelentés szükséges!

Bejelentéssel gyakorolható gazdasági tevékenység megnevezése: Bejelentéshez kötött postai szolgáltatás.

Bejelentést fogadó hatóság megnevezése: Postai szolgáltatást kizárólag az a gazdálkodó szervezet nyújthat, amely szerepel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (továbbiakban: Hatóság) postai szolgáltatókról vezetett nyilvántartásában.

Az egyetemes postai szolgáltatást nem helyettesítő postai szolgáltatás bármelyikét nyújtani kívánó gazdálkodó szervezet köteles az e tevékenység megkezdésére irányuló szándékát a szolgáltatás megkezdése előtt 45 nappal a Hatóságnál nyilvántartásba vétel céljából bejelenteni.

A bejelentésnek tartalmaznia kell a szolgáltatást nyújtani kívánó szervezet, valamint képviselője nevét, cégnevét, székhelycímét, továbbá az alábbiakat:

a) a bejelentő cégjegyzékszámát vagy más hivatalos nyilvántartási, illetve azonosítószámát

Bejelentést előíró jogforrás:

b) a Hatósággal való kapcsolattartásra kijelölt személy nevét, elérhetőségét (postacím, telefonszám, e-mail cím)

Szolgáltatás piacfelügeleti hatóság által vezetett internetes nyilvántartás:

c) a nyújtani kívánt szolgáltatás megnevezését, a 2012. évi CLIX. törvénynek a szolgáltatást meghatározó rendelkezésére történő hivatkozással

Cégtemetők közé jegyezné be a cégét?

Az mno.hu és az index.hu alábbi cikkeiben olvashat a cégtemetőnek nevezett (egyébként cégalapítást is végző) szolgáltató esetéről.

Mi azt valljuk, hogy egy komoly vállalkozó nem kötheti össze a cégét semmilyen szinten ilyen jellegű kétes szolgáltatásokkal, amelyek indokolatlanul az adóhatóság kiemelt célpontjává teszik vállalkozását.

A fapados szolgáltatókat és cégtemetőket leginkább az ingyenes szolgáltatások és pár ezer forintos költségek jellemzik.

Ezek a vállalkozások csak így tudnak ügyfelet szerezni, szakmailag a legtöbb esetben minősíthetetlen az általuk végzett szolgáltatás, a cégeljárás kimenetele kétséges.

Feltérképezték a cégtemetőket (mno.hu)
Ezernyolcszáz cég a Podmaniczky utcában
(index.hu)