Cégalapítás info vonal: +36 30 220 1100

info@cegalapitas.net

881001 - Idősek, fogyatékosok szociális ellátása bentlakás nélkül

Ebbe a tételbe tartozik:
- az időskorúak és a fogyatékkal élők részére az otthonukban vagy bárhol máshol nyújtott szociális, tanácsadási, jóléti, közvetítői és hasonló szolgáltatások, amelyeket kormányzati hivatalok vagy magánszervezetek, országos vagy helyi önsegélyező szervezetek és tanácsadói szolgáltatást nyújtó szakemberek végeznek:
- az időskorúak és a fogyatékkal élők otthoni látogatása
- az időskorúak és a testi és szellemi fogyatékkal élő felnőttek nappali ellátása
- a nyugdíjasklub működtetése
Nem ebbe a tételbe tartozik:
- az ellátástól elkülönülten végzett szociális étkeztetés, lásd: 562905 - Szociális étkeztetés
- a segítségnyújtás a fogyatékkal élőknek a munkába álláshoz, amelyben az oktatás szerepe meghatározó, lásd: 85 ágazat
- az ebben a tételben leírtakhoz hasonló tevékenységek, de szállásnyújtással, lásd: 8730 szakágazat
- a foglalkozási rehabilitációs szolgáltatás, lásd: 881006 - Foglalkozási rehabilitációs szolgáltatás
- a testi és szellemi fogyatékkal élő gyermekek napközbeni ellátása, lásd: 8891 szakágazat

Engedélyköteles a tevékenység?

1. Ha az egyéni vállalkozó a működési engedéllyel rendelkező fenntartó, és maga is nyújt személyes gondoskodást, akkor:

- szerepel az intézményi regiszterben, http://szocialisportal.hu/mukeng, és - szerepel a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság működési nyilvántartásban.

2. Ha az egyéni vállalkozó a működési engedéllyel rendelkező fenntartó, de maga nem nyújt személyes gondoskodást, csak alkalmazottat foglalkoztat, akkor

- szerepel az intézményi regiszterben, http://szocialisportal.hu/mukeng, de - nem szerepel a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság működési nyilvántartásban.

3. Ha az egyéni vállalkozó alvállalkozóként közreműködik egy működési engedéllyel rendelkező - nem egyéni vállalkozó - szolgáltatónál, intézménynél és maga nyújtja a személyes gondoskodást, akkor:

- nem szerepel az intézményi regiszterben, http://szocialisportal.hu/mukeng, de - szerepel a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság működési nyilvántartásban.

A tevékenységhez külön engedély szükséges!

A tevékenységhez bejelentés NEM szükséges!

Engedélyező hatóság: A Kormány a szolgáltatói nyilvántartást vezető szervnek és a szolgáltatói nyilvántartás elektronikus adatfeldolgozójának a Magyar Államkincstár központi szervét (a továbbiakban: Központ) jelöli ki.

A Kormány az 1993. évi III. törvény alkalmazása során működést engedélyező szervnek a fővárosi és megyei kormányhivatalt jelöli ki.

A Kormány szociális hatóságnak az Szt. 90/A. §-ának alkalmazása során a helyi önkormányzat, a társulás, illetve a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (a továbbiakban: Főigazgatóság) fenntartói feladatokat ellátó megyei, fővárosi kirendeltségének (a továbbiakban: megyei kirendeltség) székhelye szerint illetékes kormányhivatalt, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságról szóló 316/2012. (XI. 13.) Korm. rendelet 1. melléklete szerinti intézmény esetén Budapest Főváros Kormányhivatalát jelöli ki.

A Kormány a szolgáltatások esetében a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló törvény szerinti, szolgáltatás felügyeletét ellátó hatóságként - az e rendelet szerinti ellenőrzésre meghatározott hatáskörrel és illetékességgel - a működést engedélyező szerveket jelöli ki.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (a továbbiakban: ONYF) 2017. október 31-ével az Áht. 11. § (3) bekezdése alapján jogutódlással - a Kincstárba történő beolvadással - megszűnik.

Az ONYF általános jogutódja a Kincstár.

A 2017. október 31-én megszűnő ONYF

a) központi szervének hatáskörébe tartozó közigazgatási hatósági ügyekben 2017. november 1-jétől a Kincstár központi szerve,

b) különös hatáskörű igazgatási szervének hatáskörébe tartozó közigazgatási hatósági ügyekben 2017. november 1-jétől a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság

jár el.

Engedélyt előíró jogforrás: 1993. évi III. törvény

369/2013. (X. 24.) Korm. rendelet

310/2017. (X. 31.) Korm. rendelet

Szolgáltatás piacfelügeleti hatóság által vezetett internetes nyilvántartás: http://szocialisportal.hu/mukeng

Cégtemetők közé jegyezné be a cégét?

Az mno.hu és az index.hu alábbi cikkeiben olvashat a cégtemetőnek nevezett (egyébként cégalapítást is végző) szolgáltató esetéről.

Mi azt valljuk, hogy egy komoly vállalkozó nem kötheti össze a cégét semmilyen szinten ilyen jellegű kétes szolgáltatásokkal, amelyek indokolatlanul az adóhatóság kiemelt célpontjává teszik vállalkozását.

A fapados szolgáltatókat és cégtemetőket leginkább az ingyenes szolgáltatások és pár ezer forintos költségek jellemzik.

Ezek a vállalkozások csak így tudnak ügyfelet szerezni, szakmailag a legtöbb esetben minősíthetetlen az általuk végzett szolgáltatás, a cégeljárás kimenetele kétséges.

Feltérképezték a cégtemetőket (mno.hu)
Ezernyolcszáz cég a Podmaniczky utcában
(index.hu)