Cégalapítás info vonal: +36 30 220 1100

info@cegalapitas.net

559001 - Nem üdülési, nem turisztikai egyéb szálláshely-szolgáltatás

Ebbe a tételbe tartozik:
- az átmeneti vagy hosszabb időtartamú, nem szabadidős, nem turisztikai célú szálláshely-szolgáltatás egyágyas vagy többágyas szobákban ideiglenesen tartózkodó személyek számára (pl. albérlők háza)
- a vasúti hálókocsis szálláshely-szolgáltatás
- az üzleti célú szálláshely-szolgáltatás diákok, idénymunkások, munkavállalók részére
Nem ebbe a tételbe tartozik:
- a közösségi szálláshely, lásd: 552001 - Közösségi szálláshely-szolgáltatás
- a falusi szálláshely-szolgáltatás, lásd: 552011 - Falusi szálláshely-szolgáltatás

Engedélyköteles a tevékenység?

A tevékenységhez külön engedély NEM szükséges!

A tevékenységhez bejelentés szükséges!

Bejelentéssel gyakorolható gazdasági tevékenység megnevezése: Nem üdülési, nem turisztikai egyéb szálláshely-szolgáltatás üzemeltetése.

Közösségi szálláshely: az a kizárólag szálláshely-szolgáltatás folytatása céljából létesített szálláshelytípus, amelyben az egy szobában található ágyak külön-külön is hasznosításra kerülnek, s ahol az e célra hasznosított szobák száma legalább három, az ágyak száma legalább tizenkettő.

Fizetővendéglátás, mint magánszálláshely üzemeltetése.

Magánszálláshely: az a nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás folytatása céljából, magánszemély vagy egyéni vállalkozó által hasznosított lakás vagy üdülő, illetve azok egy lehatárolt részének és hozzátartozó területének hasznosítása, ahol a szobák száma legfeljebb nyolc, és az ágyak száma legfeljebb tizenhat.

Bejelentést fogadó hatóság megnevezése: Szálláshely-szolgáltatás csak a kereskedelmi hatóság részére történő a szálláshely-üzemeltetési bejelentést követően folytatható.

A kereskedelmi hatóság a szálláshely-szolgáltatási tevékenységet folytatókról nyilvántartást vezet.

A Kormány a 2005. évi CLXIV. törvény(továbbiakban: Kertv.) 6/D. §-a, 6/G. § f) pontja és a szálláshely-szolgáltatási tevékenységgel összefüggésben a Kertv. 9. §-a tekintetében kereskedelmi hatóságként a szálláshely fekvése szerinti illetékes települési önkormányzat, Budapesten a kerületi önkormányzat jegyzőjét, a Fővárosi Önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület tekintetében a fővárosi főjegyzőt (továbbiakban: jegyző) jelöli ki.

A jegyző az általa vezetett nyilvántartás valamennyi adatát közzéteszi az interneten.

A magánszálláshelyet, valamint az egyéb szálláshelyet az üzemeltető szálláshely-szolgáltató köteles az adott naptári évre (a továbbiakban: tárgyév) vonatkozóan a tárgyévet követő év január hó 31. napjáig a jegyzőnek írásban adatot szolgáltatni a következőkről:

a) fogadott vendégek száma és

b) a vendégek által a szálláshelyen eltöltött éjszakák száma.

Az adatokat összesítve, valamint magyarországi lakóhellyel rendelkező és magyarországi lakóhellyel nem rendelkező vendégek szerinti bontásban kell közölni. Az adatszolgáltatás személyes adatokat nem tartalmazhat. A jegyző a részére szolgáltatott adatokat statisztikai célokra a Központi Statisztikai Hivatal rendelkezésére bocsátja.

Bejelentést előíró jogforrás: 2005. évi CLXIV. törvény

239/2009. (X. 20.) Korm. rendelet

Szolgáltatás piacfelügeleti hatóság által vezetett internetes nyilvántartás: https://kozigazgatas.magyarorszag.hu/intezmenyek/450132/450157

Bejelentéssel gyakorolható gazdasági tevékenység megnevezése: A szálláshely-szolgáltató szálláshely-szolgáltatási tevékenysége.

Bejelentést fogadó hatóság megnevezése: A szálláshely-szolgáltató a szálláshely-szolgáltatási tevékenység megkezdését követő legfeljebb 5 napon belül köteles a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ üzemeltetője által e célra működtetett elektronikus felületen (a továbbiakban: elektronikus felület) a regisztrációt elvégezni.

A regisztrációt - továbbá a korábban regisztrált adatok módosítását és törlését is -

a) a szálláshely-szolgáltató - természetes személy szálláshely-szolgáltató esetében - személyesen,

b) a szálláshely-szolgáltató törvényes képviselője vagy

c) a szálláshely-szolgáltató által a rendelkezési nyilvántartásban meghatalmazott személy

köteles elvégezni.

A c) pontan meghatározott esetben a szálláshely-szolgáltató a rendelkezési nyilvántartásban a meghatalmazottját bejelenti.

A regisztrációt végző természetes személy azonosítása az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény szerinti, a Kormány által biztosított elektronikus azonosítási szolgáltatás útján történik.

A regisztrációs eljárás során a regisztrációt végző természetes személy megadja a szálláshely-szolgáltatóra vonatkozó, a 235/2019. (X. 15.) Korm. rendelet 2. mellékletben meghatározott adatokat (a szálláshely-szolgáltató a) neve, b) adószáma, c) statisztikai számjele, d) statisztikai főtevékenysége, e) székhelye, f) levelezési címe, g) telefonszáma, h) elektronikus levelezési címe, i) szálláshely-szolgáltatási tevékenységének kezdőnapja.), amelyeket a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ a regisztráció véglegesítéséhez az elektronikusan rendelkezésre álló, a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvényben meghatározott nyilvántartásokban ellenőriz.

A sikeres azonosítást követően a regisztrációt végző természetes személy elvégzi a szálláshely-szolgáltató üzemeltetése alá tartozó valamennyi szálláshely regisztrációját a szálláshelyre, a szálláshelyen nyújtott szolgáltatásokra, valamint az általa kezelt szálláshelykezelő szoftverre vonatkozó adatok megadásával.

A regisztrációt végző természetes személy jogosult a regisztráció során, illetve azt követően a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ elektronikus felületén az adott szálláshelyhez további felhasználókat rögzíteni a Felhasználói Szabályzatnak megfelelően.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ üzemeltetője a regisztrációt elutasítja, ha

a) azt nem az arra jogosult kezdeményezte,

b) a regisztrálni kívánó szálláshely-szolgáltató adószáma megegyezik egy, már regisztrált szálláshely-szolgáltató adószámával.

A Kormány a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ üzemeltetőjeként a Magyar Turisztikai Ügynökség Zártkörűen Működő Részvénytársaságot jelöli ki.

Bejelentést előíró jogforrás: 235/2019. (X. 15.) Korm. rendelet

Szolgáltatás piacfelügeleti hatóság által vezetett internetes nyilvántartás: https://info.ntak.hu/regisztracio/

Cégtemetők közé jegyezné be a cégét?

Az mno.hu és az index.hu alábbi cikkeiben olvashat a cégtemetőnek nevezett (egyébként cégalapítást is végző) szolgáltató esetéről.

Mi azt valljuk, hogy egy komoly vállalkozó nem kötheti össze a cégét semmilyen szinten ilyen jellegű kétes szolgáltatásokkal, amelyek indokolatlanul az adóhatóság kiemelt célpontjává teszik vállalkozását.

A fapados szolgáltatókat és cégtemetőket leginkább az ingyenes szolgáltatások és pár ezer forintos költségek jellemzik.

Ezek a vállalkozások csak így tudnak ügyfelet szerezni, szakmailag a legtöbb esetben minősíthetetlen az általuk végzett szolgáltatás, a cégeljárás kimenetele kétséges.

Feltérképezték a cégtemetőket (mno.hu)
Ezernyolcszáz cég a Podmaniczky utcában
(index.hu)