Cégalapítás info vonal: +36 30 220 1100

info@cegalapitas.net

TEÁOR kereséshez írja be a TEÁOR kódot vagy a keresett kifejezést!

9003 teáor - Alkotóművészet

Ebbe a szakágazatba tartozik:
- a független művész, mint szobrász, festő, karikaturista, metszetet, karcot készítő stb. egyéni tevékenysége
- az író egyéni tevékenysége bármely témában, beleértve a regényírást és a szakírást
- a független újságírás
- a művészeti alkotások (pl. festmények) és múzeális tárgyak műértékének helyreállítása, restaurálása

Ebbe a szakágazatba tartozik - magyar kiegészítés:
- a muzeális értékű ruhaneműk, textíliák, könyvek restaurálása

Nem ebbe a szakágazatba tartozik:
- a szobrok gyártása, kivéve az eredeti műalkotások létrehozása, lásd: 2370 teáor - Kőmegmunkálás
- az orgonák és egyéb régi hangszerek restaurálása, lásd: 3319 teáor - Egyéb ipari eszköz javítása
- a mozgókép (film, video) gyártása, lásd: 5911 teáor - Film-, video-, televízióműsor-gyártás, 5912 teáor - Film-, videogyártás, televíziós műsorfelvétel utómunkálatai
- a bútorok restaurálása (kivéve: múzeális tárgyak), lásd: 9524 teáor - Bútor, lakberendezési tárgy javítása

Nem ebbe a szakágazatba tartozik - magyar kiegészítés:
- a műszaki, gazdasági és más szakmai kézikönyv, dokumentum megírása, lásd: 7490 teáor - M.n.s. egyéb szakmai, tudományos, műszaki tevékenység
- az előadó-művészeti tevékenység, lásd: 9001 teáor - Előadó-művészet

---

Alkotóművészet tevékenysége

A 9003 teáor tevékenység magában foglalja azokat az alkotóművészeket, akik a művészi tehetségüket és kreatív képességeiket használják egyedi és eredeti műalkotások létrehozására. 

Azok a személyek akik ebben a munkakörben dolgoznak felelősek a műalkotások megvalósításáért és bemutatásáért a közönségnek. Lehet akár festő, szobrász vagy író is, de a közös bennük, hogy mindannyian a kreativításukkal fejezik ki önmagukat. 

Engedélyköteles a tevékenység?

A tevékenységhez külön engedély NEM szükséges! A tevékenységhez bejelentés NEM szükséges!


Vissza a listához

 

HOVÁ TARTOZIK A TEVÉKENYSÉGEM?

Amennyiben nem tudja meghatározni, hogy a végezni kívánt tevékenység mely TEÁOR kategóriába tartozik, javasoljuk, hogy keresse a Központi Statisztikai Hivatalt, portálunk szakértői ugyanis cégeljárási kérdésekben tudnak segíteni. Egyéni vállalkozásokkal nem foglalkozunk.


TEVÉKENYSÉGI ENGEDÉLY

Ha jogszabály valamely gazdasági tevékenység gyakorlását hatósági engedélyhez köti, a társaság e tevékenységet a jogerős hatósági engedély alapján kezdheti meg. 

Jogszabály által képesítéshez kötött tevékenységet a gazdasági társaság akkor végezhet, ha az e tevékenységben személyes közreműködést vállaló tagja, vagy a társasággal munkavégzésre irányuló polgári jogi vagy munkajogi jogviszonyban álló legalább egy személy a képesítési követelménynek megfelel.

TEVÉKENYSÉG BEJEGYZÉSE / MÓDOSÍTÁSA / BŐVÍTÉSE

A bejegyzési kérelem benyújtásakor a cég köteles megjelölni főtevékenységét és további tevékenységi köreit azok mindenkor hatályos TEÁOR nómenklatúra szerinti megjelölésével. A cégbíróság a cég bejegyzésekor elektronikus úton értesíti az állami adóhatóságot a cég főtevékenységéről és további tevékenységi köreiről.

A cégbíróság az adóhatóság elektronikus értesítése alapján, hivatalból jegyzi be a cég főtevékenységének és további tevékenységi köreinek változásait, a mindenkor hatályos TEÁOR nómenklatúra szerinti megjelöléssel. Az adat bejegyzése és közzététele automatikusan történik meg, tehát a bejegyzést nem cégmódosítás keretében, hanem a NAV-hoz történő bejelentéssel kell elvégezni. 

A társaság főtevékenységnek nem minősülő tevékenységi körének megváltoztatásáról a legfőbb szerv egyszerű szótöbbséggel hoz határozatot.

Ha a létesítő okirat módosítása kizárólag a cég tevékenységi körét érinti - kivéve ha az a cég létesítő okiratbeli főtevénységének változása -, nem szükséges változásbejegyzési kérelem benyújtása, hanem a cég a létesítő okirat módosításáról szóló okiratot a következő változásbejegyzési kérelem mellékleteként köteles benyújtani és a kérelemhez csatolandó egységes szerkezetbe foglalt létesítő okiratban kell átvezetnie a cég tevékenységét érintő változást is.Cégalapítás online

Cégtemetők közé jegyezné be a cégét?

Az mno.hu és az index.hu alábbi cikkeiben olvashat a cégtemetőnek nevezett (egyébként cégalapítást is végző) szolgáltató esetéről.

Mi azt valljuk, hogy egy komoly vállalkozó nem kötheti össze a cégét semmilyen szinten ilyen jellegű kétes szolgáltatásokkal, amelyek indokolatlanul az adóhatóság kiemelt célpontjává teszik vállalkozását.

A fapados szolgáltatókat és cégtemetőket leginkább az ingyenes szolgáltatások és pár ezer forintos költségek jellemzik.

Ezek a vállalkozások csak így tudnak ügyfelet szerezni, szakmailag a legtöbb esetben minősíthetetlen az általuk végzett szolgáltatás, a cégeljárás kimenetele kétséges.

Feltérképezték a cégtemetőket (mno.hu)
Ezernyolcszáz cég a Podmaniczky utcában
(index.hu)